Kraftdyr i norrøn mytologi

 

Tors kraftdyr

GEITEBUKK

Nøkkelord: Evnen til å klatre, utforske nye muligheter, å nå mål ved å se opp og frem.

Tor er tordenguden – den sterkeste av gudene. Tors islandske navn Þórr betyr torden. Når Tors vogn ruller over himmelen, høres tor-dønn, torden. Bukkene som trekker Tors vogn, heter Tanngrisne og Tanngnost, som betyr «den som har mellomrom mellom tennene» og den som gnisser tenner».

Om Tors bukker skriver Snorre:

Bukkene kunne fly gjennom luften. De kunne spises hver dag, men beinene måtte ikke brytes. Neste dag var de levende igjen. Tjalve brøt en gang et av beinene. Neste dag var bukken halt. Når Tor red gjennom luften med bukkene sine, hørtes tordenbrak.

Geitebukken har en unik fremkommelighet og klatrer oppover fjellet i det mest ulente terreng. Den er utholdende og sta, og gir ikke opp før målet er nådd.

UROKSE

Moskus er det nærmeste vi kommer norsk urokse

Nøkkelord: Rikdom og overflod

I de såkalte tidlige primitive samfunn som eksisterte i Norden på den tiden runene ble utviklet, representerte kveg rikdom. Høvdingens status ble målt i antall kveg han eide. Kveg betydde mat og overlevelse og var høyt skattet.

Tor var umåtelig sterk, og hadde derfor en tradisjonell tilknytning til okse som kraftdyr. Oksen representerte også dyp tilhørighet til Moder Jord, og den healingkraften som bare kan hentes opp fra dypet, selve urkraften.

Okse som kraftdyr går igjen i de fleste kulturer, og er representert i de fleste mytologier. I norrøn mytologi er oksen sentral i historien om Gevjon som pløyer jorden.

   

Kilder:
 
Snorre-Edda av Snorre Sturlason, Gudrun Publishing
 
The Animal-Wise Tarot
Ted Andrews

Dyrebudskap - Susie Green 

Cappelen Damm
 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden