Kraftdyr i norrøn mytologi

  

Odins kraftdyr

  

RAVN

 Nøkkelord: Transformasjon og lys i mørke

 Odin hadde mange kraftdyr, og kunne forvandle seg i sjamanistisk tradisjon til det han måtte ønske. Snorre legger stor vekt på Odin som sjaman, seidmann og magiker, og forteller i Ynglingesaga 7, Heimskringla:

 Odin skiftet ofte ham. Da lå kroppen som død eller sovende, men selv var han fugl eller dyr, fisk eller orm, og reiste på et øyeblikk til fjerne land, i ærend for seg selv eller for andre. Han kunne også gjøre andre ting: med bare ord kunne han slokke ild, stille sjøen og vende vinden dit han ville…

 

Odin hadde to ravner, Hugin, som betyr tanke, og Munin, som betyrminne. 
 
Snorre forteller:
 
 Hver morgen når dagen gryr, flyr Hugin og Munin ut i verden. De flyr både over Åsgard og Midgard. De legger merke til det som skjer og de hører hva som blir sagt. På slutten av dagen kommer de tilbake og setter seg på skuldrene til Odin. De hvisker inn i øret til Odin hva de har sett og hørt både fra menneskenes og gudenes verden. Derfor er Odin den klokeste og mest kunnskapsrike av gudene.
 
Ravn er kjent som bringer av magi i mange kulturer rundt om i verden, og ikke minst i den norrøne verden. Ravn er også bringer av healingkraft, lys i mørke, men er også forbundet med død og ulykke. Ravn er først og fremst kraftdyr for sjamanen, og ingen var større sjaman enn Odin.

 

Kilder:
 
Snorre-Edda av Snorre Sturlason
Gudrun Publishing

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.10 | 22:08

Hallo May. . Veldig fine, dine runer. Jeg fordyper meg for tiden i runenes geometri og synes dine runer er presise. Skulle gjerne ha utvekslet erfaringer. Mail?

...
08.10 | 15:06

Veldig interessant side. Hadde det vært mulig å fått en spesifikk kilde eller forklaring på hvilke runer som hører til de forskjellige grupper(målruner,etc..?)

...
09.08 | 11:22

Jeg har i sommer jobbet med runene og ser at Mays runeblogg er veldig grundig og god. Jeg blir nysgjerrig på hvem May og Knut er. Er det mulig å få kontakt?

...
30.06 | 08:50

Hallo Arne. Jeg ønske å komme i kontakt med deg for å få vite mer om figurene du har skåret ut og lære dine tanker å kjenne. har du en mail?

...
Du liker denne siden