YGGDRASILS NI VERDENER

 

Asgard – Æsegudenes hjem 

Vanaheim – Vanegudenes hjem

Midgard – Menneskenes hjem

Lysalfheim – Lysalvenes hjem

Jotunheim – Jotnenes hjem

Svartalfheim – Svartalvenes hjem

Muspelheim – Ildjotnenes/Surts hjem

Helheim – De dødes hjem

Nifelheim – Frostjotnenes hjem
 
 


Snorre om Asken Yggdrasil
 
Da sa Ganglere: ‘Hvor er helligstedet til gudene?’
 
Høy svarer: ‘ Det er ved asken Yggdrasil; der skal gudene holde domsmøtene sine hver dag.’
 
Da sa Ganglere: ‘Hva er det å fortelle om den plassen?’
 
Da sa Jevnhøy: ‘Asken er det beste og største av alle trær. Dens grener brer seg ut over hele verden og rekker opp i himmelen. Treet har tre røtter som holder det oppe og som sprer seg vidt. En av dem er hos æsene, den andre hos rimtussene, der Ginnungagap var før. Den tredje står over Niflheim, og under den roten er Hvergjelme. Nidhogg gnager på roten nedenfra.
 
Under den roten som snur mot rimtussene, der er Mimes brønn. I den er det gjemt visdom og klokskap. Mime heter han som eier brønnen. Han er full av visdom, for han drikker av brønnen av hornet Gjallarhorn.
 
 
Dit kom Allfader en gang og ba om en slurk av brønnen. Men det fikk han ikke før han ga det ene øyet sitt i pant. 
Så fortelles det i Voluspå:
 
Alt vet jeg, Odin,
hvor du øyet gjemte,
i Mimes kilde,
den vidt kjente;
mjød drikker Mime
hver morgenstund
av Valfaders pant.
Vet dere nok, eller hva?
 
Den tredje roten strekker seg opp i himmelen, og under den roten er det en brønn som er særlig hellig, den heter Urds brønn. Der har gudene domsplassen sin. Hver dag rir æsene dit opp på Bifrost, som også blir kalt for Gudebroen.
 
Gudenes hester heter så: Sleipner er den beste, den eier Odin, den har åtte føtter. Den andre er Glad, den tredje Gylle, den fjerde Glen, den femte Skeidbrime, den sjette Sølvrintopp, den syvende Sene, den åttende Gisl, den niende Falhofne, den tiende Gulltopp, den ellefte Lettfot. Hesten til Balder ble brent med ham. Tor går til fots til domsmøtet, han vasser over noen elver som heter:
 
Kormt og Ormt
og Kerlauger to
vet jeg Tor skal vade
hver dag
når han drar til tings
ved asken Yggdrasil;
for æsers bru
brenner flammende,
heite blir hellige vatn
 


Da sa Ganglere: ‘Brenner det ild over Bifrost?’
 
Høy sier: ‘ Det røde du ser i regnbuen, er brennende ild. Bergrisene kom til å gå opp på himmelen dersom hvem som ville kunne reise på Bifrost. Det er mange fagre steder på himmelen, og gudene holder vakt ved dem alle.  
 
Det står et vakkert hus under asken ved brønnen. Fra det huset kommer tre møyer som heter Urd, Verdande og Skuld. Disse møyene bestemmer skjebnen for menneskene; vi kaller dem norner. Det er også andre norner, som kommer til hvert barn som blir født og rår for livsløpet deres. Noen norner er av gudeætt, andre av alveætt. Det tredje slaget er av dvergætt, slik som det diktes:
 
Fra mange kanter
kommer de, tror jeg,
de stammer fra ulike ætter;
noen fra æser,
noen fra alver,
noen er døtre av Dvalin
Da sa Ganglere: ‘Dersom nornene rår for skjebnen til folk, så skifter de denne svært ulikt, siden noen lever godt og romslig, mens andre har lite av eiendom og lite av ære. Noen får lang levetid, andre kort.’
 
Høy sier: ‘De nornene som er gode og av god ætt, de skaper god skjebne. Når folk kommer ut for vanskjebne, så er det onde norner som volder det.’
 
Da sa Ganglere: ‘Er det andre merkelige ting å fortelle om asken?’
Høy sier: ‘Det er mye å fortelle om den. En ørn sitter i grenene på asken, den vet mangt. Mellom øynene på den sitter det en hauk som heter Verfolne. 
Et ekorn som heter Ratatosk, renner opp og ned på asken og bærer hatefulle ord mellom ørnen og Nidhogg. Fire hjorter springer på grenen til asken og biter løv. De heter Dålin, Dvalin, Dunøre, Duratro. Og i Hvergjelme hos Nidhogg er det så mange ormer at ingen tunge kan telle dem, så som det heter i diktet: Yggdrasils ask
har en ond lagnad,
verre enn noen vet;
en hjort biter toppen,
trestammen råtner,
og nede gjør Nidhogg skar.
Flere ormer
ligger under Yggdrasil,
enn et tåpelig menneske tror;
Goin og Moin,
de er Gravvitnes sønner,
Grårygg og Gravvollud,
Ovne og Svåne,
skal alltid, tror jeg,
gnage på treets grener
Dessuten er det fortalt at de nornene som bor ved Urds brønn, hver dag tar vann fra brønnen, og dermed sand som ligger rundt om, og øser det opp over asken, så grenene ikke skal tørke opp eller morkne. Dette vannet er så hellig at alt som kommer ned i brønnen, blir så hvitt som den hinnen som ligger innenfor eggeskallet, den kalles skjall. Så heter det om dette:
 
En ask kjenner jeg,
heter Yggdrasil;
veldig stamme øst,
med hvitt vann;
derfra kommer dugg
som i daler faller;
står alltid grønn
over Urds kilde
 
Den doggen som faller derfra på jorden, kaller folk for honningdogg; det er den biene lever av. To fugler lever i Urds brønn, de kalles svaner. Fra de fuglene er det fugleslaget kommer som heter så.’
 
Da sa Ganglere: ‘Det var store ting du hadde å fortelle om himmelen. Hvilke andre helligsteder er der enn Urds brønn?’
 
Høy sier: ‘Det er mange storslagne steder der. En heter Alvheim. Der lever det folket som heter lysalver, men svartalvene lever nede i jorden. Disse to alveslagene er svært ulike å se til, og enda mer ulike i det indre. Lysalvene er fagrere å se til enn solen, men svartalvene er mørkere enn bek. Der er en plass som heter Breidablikk, fagrere sted finnes ikke. Der er også den plassen som heter Glitne, veggene der, og alle søyler og stolper er av rødt gull, og taket av sølv. Så er der den plassen som heter Himmelberg, den ligger ved himmelens ende, ved brofestet, der Bifrost kommer opp på himmelen. 

 
Så er der et stort sted som heter Valaskjalf, som Odin eier. Gudene bygde det og dekket det med skire sølv. I denne salen er Lidskjalf, et høysete. Når Allfader sitter i det setet, ser han ut over hele verden.
 
I den sørlige enden av himmelen står den salen som er vakrest av alle og lyser klarere enn solen. Den heter Gimle. Den skal stå når både himmel og jord er ødelagt, og på det stedet skal gode og rettvise mennesker bo til alle tider. Så er det sagt i Voluspå: 

En sal ser hun stå
fagrere enn solen,
tekket med gull
på Gimle;
der skal
svikeløse slekter bygge
og i evighet
eie lykken

Da sa Ganglere: ‘Hvordan blir denne salen berget, når flammen til Surt brenner opp himmel og jord?’ 

Høy sier: ‘Det er sagt at det er en annen himmel sør for og ovenfor denne, en som heter Andlang, og en tredje himmel ovenfor den igjen, en som heter Vidblåin. Det er i den himmelen vi tror dennes alen står. Men vi mener at det ennå bare er lysalver som bor der.’
Kilder:

Snorre-Edda
Gro Steinsland: Norrøn Religion

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden