Egil Skallagrimsson

Runemester Egil Skallagrimsson

 


 

En av de fineste runemesterne i norrøn tradisjon var Egil Skallagrimsson fra Island. Han viste tidlig skaldetalent, og ble etter hvert en kjent og fryktet skald, fryktet for sitt illsinne og skarpe tunge. Runene var hans følgesvenner og i Egils Saga finnes flere eksempler på runebruk. Det var også andre underlige trekk ved slekta og ved folk på den tiden:

Om hans far:

Første kapittel: Kveldulv og hans ætt:

Han ble tidlig søvntung om kvelden, og det ordet gikk at han var ram til å skifte ham. Han ble kalt Kveld-Ulv.

Senere i sagaen:

Det var en mann som het Bjørgolv.

Han var lendmann, mektig og rik, og halvt troll både i styrke og størrelse og ætt.

Egils runebruk:

Egil Skallagrimsson og hans menn besøkte kong Eirik og Gunnhild. De var ikke gode venner. Dronningen og en mann ved navn Bård la gift i ølet, hun fylte hornet med øl og ga det til Egil og ba han å drikke til skål. Da tok Egil frem kniven, stakk seg i hånden så han blødde, tok hornet og risset runer i hornet, og strøk blod over runene. Så kvad han:

 Runer ramme jeg rister,

røde av blod,
på hornet:
her er ord som ager

ølets vonde vetter!
Drikk karskt nå kagge-skvipet,
som kåte kvinnfolk bær’ oss,
og kjenn om sunn den smaker,
supen som Bård signet!

Da sprakk hornet og ølet endte på gulvet.

Egil Skallagrimsson besøkte Torfinn og hans datter Helga, som var svært syk og hadde vært syk lenge. Jenta ble løftet ut av sengen sin og Egil undersøkte sengen hennes og fant et hvalbein med innrissede runer. Egil leste runene, så tok han kniven og skrapte dem vekk og brente opp hvalbeinet. Så kvad han:

 Ei den må runer riste

som råde dem ei makter;
mangen en grep miste
blant mørke runestaver,
ti lønndomstegn jeg skjelnet
tydelig på beinets flate;
de det var som voldte
jenta den lange smerte.


Egils nidstang

Egil Skallagrimsson tok en hasselgrein i hånden, gikk ut på en odde, tok et hestehode og satte det på hasselgreinen og fremsa en forbannelse over kong Eirik og dronning Gunnhild. Han risset alle ordene han brukte i runer, som han skar inn i hasselgreinen med kniven sin. Her ser det ut som han brukte runene som et alfabete.

Han sa:


Nidstang reiser jeg her mot kong Eirik og dronning Gunnhild. – Han snudde hestehodet inn mot land og sa: Snur jeg dette nid mot landvettene som dette landet bygger, på det at de alle skal veiville fare, ingen sin heim finne eller nå, før de har drevet kong Eirik og Gunnhild av landet ut.

Dermed drev han stangen ned i en fjellrevne og lot den stå der, med hestehodet inn mot land. Han ristet runer på stangen og der sto alle ordene han brukte.

Ryktene ville ha det til at Gunnhild praktiserte hekseri og seid over Egil Skallagrimsson, slik at han aldri skulle finne fred på Island, inntil de møttes igjen.


Egil Skallagrimsson var i kamp med Atle, men Egils sverd ville ikke bite på Atle. Fra Egil

Saga:

Egil hogg til ham over akselen, men sverdet bet ikke. Han ga ham et hogg til og enda et tredje, for det var lett å finne hoggstad på Atle nå som han ingenting hadde å dekke seg med. Egil svang sverdet med all sin makt, men get gjordet det ikke, hvor han så hogg til.

Atle hadde beskyttet seg med runer.


Dette er bare noen eksempler fra Egils Saga.

 Kilde:

Egils Saga

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden