Runeskapergleder

Lage runer
Runer laget av en askegrein

Disse runene laget jeg av en askegrein som hadde tørket et års tid. Askeveden er meget hard og må pusses godt for å få en ønsket overflate. Jeg kuttet greinen i passende runeemner og pusset hvert emne, først med grov sandpapir, deretter med fint sandpapir. Jeg har en liten pussemaskin som brukes til den jobben. Dette er den tyngste jobben, etter min mening. Jeg brukte lang tid på å pusse askerunene. Dersom man pusser hardt tre godt, så er det ikke nødvendig med nærmere overflatebehandling.


Neste prosess er å lage runetegnene på runeemnene. Jeg har brukt svipenn til å svi inn runetegnene på disse askerunene. Dette er noe jeg faktisk gjør stadig oftere, istedenfor å skjære og male runetegnene i treemnene. Det er spesielt meningsfylt å bruke asketreet til runer, siden asken er sentral i den norrøne mytologi.


 Runer laget av en hasselgrein

Hassel er en god tresort å jobbe med. Hasseltreet er ikke så hardt som asketreet, og det er lett å pusse en fin overflate på hassel. Jeg lot hasselgreinen stå og tørke fra våren til utpå vinteren før jeg kuttet den i passende runeemner. Barken på hasseltreet er sølvskimrende. Jeg fjerner aldri barken når jeg skjærer opp runeemner av greiner. 


Jeg har også laget runer av bjørk, og det er smidig og greit å jobbe med bjørketreet. Jeg liker bjørkeruner svært godt. Hvert treslag har sine egenskaper og myter tilknyttet disse. Det er et helt studium og en god del intuitiv eksperimentering å velge riktig tresort til runene. 


Jeg laget hasselrunene etter riktig gammel oppskrift: først skar jeg hasselgreinen i passende emner. Deretter pusset jeg emnene godt, slik at de fikk den overflaten som jeg ville ha. Så skar jeg runetegnet inn i runeemne med en spesielt utvalgt kniv som var renset i røkelse på forhånd. 

Jeg bruker alltid salvierøkelse til rensing av redskaper som jeg bruker i runearbeidet. Deretter malte jeg runetegnene med rød bengalakk på runene. Jeg bruker alltid rød bengalakk hvis jeg maler runetegn på tre. Det sitter godt og holder seg i årevis. Det er viktig at runene får ligge og tørke et par dager.


 Det er et helt rituale å skjære og å male runer på tre. Jeg bruker oppskriften fra Håvamål:


Lær deg å risse dem

Lær deg å tyde dem
Lær deg å farge dem
Lær deg å prøve dem
Lær deg å spørre dem
Lær deg å blote dem
Lær deg å sende dem
Lær deg å ofre dem


 
Runer malt på stein

Til de første runene jeg laget brukte jeg stein. Problemet er å finne stein som er noenlunde like i størrelse og utforming. Etter å ha valgt ut 24 steiner, maler jeg runetegnene med Bengalakk. Steinrunene trenger lenger tørketid enn trerunene. 


 Det er enklest å begynne med stein når man skal lage sine egne runer. Jeg anbefaler å lete etter stein i hagesentre, spesielt nå i disse dager. Det skulle være godt utvalg. Steinene bør ikke være for store. Runer i bjerk skåret ut med kontursag. Jeg laget malen og min mann skar ut på kontursag.Runer malt må små glasskuler.
Runer risset og malt på flate kvadratiske bjerkebiter.
 Binderune - Tyr, Wynja, Gifu - skåret ut i hvaltann. Jeg laget malen og min mann skar ut på koontursag.Stor binderune, ca. 40 cm - Eoh, Ing, Gifu - i eik, skåret ut på kontursag. Det var utrolig gøy å tenke ut en riktig stor binderune som skal henge på vegg. 
 
Stor binderune, ca. 40 cm - Algir, Odal, Gifu - skåret ut i eik på kontursag. Denne binderunen henger sammen med et vers i Voluspå og ga seg selv i komposisjon.

Jeg fant en pose med vakre små glasskuler, og gikk helt berserk i glede over å male runer på dem.

Det er fint å lage sine egne runer. Etterpå er det en hel prosess å bli kjent med hver enkelt rune. Men det er en annen historie.


Foto: May
 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden