Oversikt over de viktigste guder og gudinner i norrøn mytologi II 
Tyr 
 


Om Tyr sier Snorre i Edda:
 
- Det er en ås som heter Tyr. Han er den djerveste og modigste av dem alle, og han bestemmer hvem som skal seire i strid. Ham er det bra for vågale karer å be til. Det er et ordtak som sier at en er “tyraust” som er mer vågal enn andre og ikke ser seg for. Han er klok også, og det blir sagt at en som er særlig klok, er “tyrspak”. 

 
- Her er beviset på hvor djerv han er: Da æsene hadde lokket Fenrisulven til seg for å legge lenken Gleipne på den, ville ulven ikke tro at de kom til å løse den igjen før de la Tyrs hånd i munnen på den som pant. Da æsene ikke ville løse Fenrisulven, beit den hånden av. Og etter det heter håndleddet “ulvleddet”, og Tyr er enhåndet. Han går ikke for å være av dem som forliker folk.


 

Forsete  


Om Forsete sier Snorre i Edda:


- Forsete heter sønn til Balder og Nanna Nepsdatter. Han eier en sal på himmelen, den heter Glitnir. Alle som kommer til  ham med tvistemål, går forlikte bort. Det er den beste domstolen blant guder og mennesker. 

Så er sagt her:

Glitnir heter en sal, 
med søyler av gull, 
av skire sølvet er taket, 
der bor Forsete 
dagen lang 
og mekler i svære saker.Brage  
 


Om Brage sier Snorre i Edda:

- En ås heter Brage, skaldenes gud.  Han er gift med Idun,ungdoms- og fruktbarhetsgudinne. Han er kjent for visdom, mest når det gjelder veltalenhet og ordkunst. Han er også den som best kan skaldskap, og etter ham blir dikterkunst kalt “brag”. Etter hans navn sier en også om en veltalende mann eller kvinne at han eller hun er en “brag” av kar eller kone.


 
Loke  
 

Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Sverige.


Om Loke sier Snorre i Edda:

- Loke – falskhetens opphav. Enda er det en som blir regnet med blant æsene. Noen kaller ham sladderhanken blant guder og falskhets opphav og alle guders og menneskers skjensel. Han heter Loke eller Lopt, sønn til Fårbaute jotun; mor hans heter Lauvøy eller Nål. Byleist og Helblinde er hans brødre.  Loke er vakker og ven å se til, men vond av sinnelag og svært ustadig av natur.. I en slags klokskap var han fremfor andre, det var i sluhet, og han bruker list til allting. Han fikk stadig gudene opp i store vanskeligheter, men løste dem ut igjen med list. Konen hans heter Sigyn, og sønnen deres Nare eller Narve.

- Loke hadde flere barn. Det var en gyger i Jotunheimen som het Angerboda. Med henne hadde Loke tre barn: Det ene var Fenrisulven, det andre Jormungand – det er Midgardsormen – og det tredje barnet var Hel. Men da gudene fikk vite at disse tre søsken vokste opp i Jotunheimen, tok de varsler, og så fikk de vite at de tre søsken skulle bli til stor ulykke for dem. Alle skjønte også at det var vondt å vente fra dem, først fra morsætten, men enda verre fra faren.

- Da sendte Allfar guder av sted for å hente barna og føre dem til ham. Og da de kom kanstet han ormen i det dype havet som ligger omkring alle land, og den ormen vokste slik at nå ligger han midt i havet om alle land og biter selg selv i halen. Hel kastet han i dødsrike, og Fenrisulven ble lagt i lenker.  
Hel  
 

Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Nidaros, Trondheim 

Hel er dødsriket og underverdens gudinne. Hun er datter til Loke og Angerboda og søsteren til Fenrisulven og Midgardsormen. Navnet betyr den tilslørte eller den skjulte. 

Om Hel sier Snorre i Edda:

- Hel ble kastet i Nivlheim og Allfar ga henne makt over ni verdener. Hun skulle gi bolig og opphold til alle som ble sendt til henne, og det er alle som dør av sykdom eller elde.  Hun har svære bosteder, gjerdene hennes er veldig høye og grindene store. 

- Salen hennes heter Eljudne (stormfull), fatet hennes heter Hunger, kniven hennes Sult, trellen  Ganglate, trellkvinnen Ganglat, terskelen Fallendefare, sengen Kår (sykeleie), sengeomhenget Blikjende-bol (skade). Hun er halvt blå og halvt hudfarget, derfor er  hun lett å gjenkjenne og ser nokså dyster og stygg ut.  Ægir /Æge 
 


Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet på IslandÆgir er havets gud, den mektige truende kraften som lurer i dypet som både kan være god eller ond, og som i sitt gigantiske vesen er havet selv. Det lange hvite skjegget hans kan sees som drivende skum der sjøen bryter mot skjærene. Skummet minner om ølskum og han blir derfor også kalt bryggeren. Hver vinter drikker gudene øl i Æges hall. Han er gift med Ran. 

De har ni vakre døtre som fremtrer som skumtopper på havets bølger. Deres poetiske navn som alle betyr bølge er: Himinglåva, Dufa, Hefring, Blodughadda, Unn, Hrønn, Bylgja, Båra og Kolga. Sagnet sier at disse ni døtrene fødte Heimdall. Sjøfolk frykter og ærer Æge. Havet blir også kalt Ymes blod. Urvesenets Ymes kropp skapte jord, himmel og hav.


 
 
Ran
 
 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Nidaros, Trondheim
 
Ran er havets og stormenes gudinne. Hun er gift med Æge – havguden. Stormene blir til når Æge eller Ran er rasende. Ran har et kjempemessig garn som hun bruker til å fange uheldige sjøfarere. Med garnet trekker hun dem mot farlige skjær og bringer dem til hallen sin på havets bunn. Hallen er så rik på skinnende gull og glitter at lys ikke behøves der. Her hersker hun over dem som omkommer på sjøen. 

Ran er lumsk og grådig. Herav navnet “Ran”. Hun behandler sine gjester enten som konger eller slaver. Bølgene er hennes ni døtre. Tallet ni representerer de ni verdener. Menneskene ofret til havgudene for å sikre sjøreisen. Foto: 

MayKilder:

Eddadikt – oversatt av Ludvig Holm Olsen, J.W. Cappelens Forlag
Voluspå – oversatt og kommentert av Gro Steinsland og Preben Meulengracht Sørensen, Pax Forlag.
Snorre-Edda av Snorre Sturlason, Gudrun Publishing.
Norrøne Gude- og Heltesagn av P.A. Munch, revidert av Jørgen Haavardsholm, Universitetsforlaget.
Norrøn religion – Myter, riter, samfunn av Gro Steinsland.
I begynnelsen var Futhark – Norske runer og runeinnskrifter av Terje Spurkland.
Northern Mysteries and Magick av Freya Aswynn, Llewellyn Publications 2002.
Frøya – Den Store gudinnen i Norden. Britt-Mari Näsström
 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden