Skapelsesmyter - Axis Mundi

Asken Yggdrasil

Verdenstreet Yggdrasil
Asken Yggdrasil som står i verdens midte, er et symbol på universet, og samtidig identisk med det, sier Mircea Eliade i sitt verk De religiøse ideers historie. Toppen av verdenstreet når himmelen og treets greiner brer seg ut over hele verden. Yggdrasil har tre røtter. En av røttene er festet i dødsriket, en annen i jotnenes land og en tredje i menneskenes verden. 

Helt fra Yggdrasils spede spire i tidenes morgen før alt var skapt, var treet truet av ødeleggelse.
Hjorter spiser av treets løv, stammen begynner å råtne, og ormen Nidhugg gnager på røttene. En dag vil Yggdrasil styrte sammen. Det er verdens undergang, Ragnarok, skriver Eliade. 

Mircea Eliade hevder at Yggdrasil er et velkjent bilde på det kosmiske tre, verdenstreet, som vokser i Verdens Midtpunkt og forbinder de tre kosmiske nivåer: himmelen, jorden og underverdenen. Verdenstreet er et urgammelt og vidt utbredt kosmologisk symbol, kaltAxis Mundi

Forskjellige orientalske og asiatiske forestillinger har sannsynligvis påvirket myten om Yggdrasil. 

I Asia forestiller man seg, som så mange andre steder i verden, at universet i det store og hele er oppbygget i tre etasjer - Himmel, Jord og Underverdenen - som er forbundet med hverandre ved en midtakse, verdensaksen. Denne verdensaksen passerer gjennom en 'åpning', et 'hull'. Det er gjennom dette hullet at gudene stiger ned på jorden og de døde ned til underverdenen. Det er likeledes gjennom dette hullet at sjamanens sjel kan fly opp eller stige ned under hans reiser til himmelen eller underverdenen, hevder Eliade.

Verdenstreet opptrer overalt i Asia og spiller en viktig rolle i sjamanismen. Kosmologisk sett reiser Verdenstreet seg på Jordens midtpunkt, på det sted som er dens 'navle'. De øverste greiner strekker seg opp til den øverste guden og dets røtter helt ned til jordens dypeste lag. Hvert folkeslag over hele verden definerer sitt eget jordens midtpunkt med et hellig symbol, som for eksempel et verdenstre. Enkelte asiatiske folkeslag tror at barns sjeler før fødselen sitter som små fugler i Verdenstreets greiner, og det er her sjamanen oppsøker dem. 


Et viktig og spesielt germansk trekk er at Yggdrasil er dømt til ødeleggelse allerede ved dets skapelse som frø i jorden. Skjebnegudinnen Urd holder til i den underjordiske brønn, Urds brønn, der Yggdrasil har sine røtter, med andre ord i selve universets Midtpunkt. I Voluspå heter det at skjebnegudinnene bestemmer alle levende veseners skjebne, ikke bare menneskers skjebner, men også guders og jotners skjebner.

I Voluspå, vers 20, heter det: 

Derfra kom møyer;
mangt vet de,
tre fra kilden
under treet.
Urd kalles den ene,
den andre Verdande
- skar i staver -
Skuld den tredje;
loven la de,
livet valgte de,
målte skjebnen
for menneskeætten.

 
Vi kan si at Yggdrasil står som legemliggjørelsen av skjebnen i dens allmengyldige grunnnform, sier Mircea Eliade: alt eksisterende - verden, gudene, livet, menneskene - er forgjengelig og vil gå til grunne. Og likevel vil alt oppstå på nytt ved begynnelsen av et nytt kosmisk kretsløp, ifølge norrøn/germansk kosmologi.
Mircea Eliade viser til ideen om verdensaksen - axis mundi - som en av de mest utbredte religiøse forestillinger i menneskenes religiøse historie. Yggdrasil er en slik verdensakse som strekker seg gjennom Yggdrasils ni verdener, fra underjordiske Hel til gudenes tilholdssted Åsgård. 


I Kristendommen kjenner vi til Edens hage med Livets Tre og Kunnskapens Tre, som ligger i Verdens Midte. Eliade viser til korset som eksempel på Verdenstreets symbolikk. Korset, laget av tømmer fra Kunnskapens Tre, identifiseres med eller trer istedenfor Verdenstreet. Korset blir beskrevet som et tre, som når fra jord til himmel, som en udødelig vekst, som reiser seg i midten av himmel og jord. Verdens sikre støtte, som livets tre, plantet på Calvarieberget. Tallrike liturgiske tekster sammenlikner Korset med en stige, en søyle, et berg - uttrykk som er karakteristiske for Verdens Midtpunkt.

 
Axis mundi - Verdens Midtpunkt - er en sentral ide i de fleste religioner. Axis mundi representerer en kommunikasjonslinje mellom himmelen, jorden og underverdenen. En sjaman kan ofte tenkes å foreta sine reiser til himmelen eller underverdenen langs axis mundi. Som ethvert annet religiøst senter er axis mundi hellig. Det er ikke bare trær som kan symbolisere Verdens Midtpunkt. Forskjellige symboler kan representere axis mundi både i myter og ritualer: et hellig fjell, hellige byer, templer, søyler, hellige steder. De største gudene i religionshistorien er ofte født i Verdens Midtpunkt, og de fleste skapelsesmyter foregår i Verdens Midtpunkt.


Kilder:

Mircea Eliade: De religiøse ideers historie ,  Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag AS, København.  Mircea Eliade: Det hellige og det profane 
Mircea Eliade: Sjamanisme   
Fra bokserien Verdens Hellige Skrifter, I begynnelsen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
28.05 | 11:22
Norrøne guder 1 har mottatt 5
Du liker denne siden