Frøya – den norrøne kjærlighetsgudinnenHun er også fruktbarhets-, døds- og skjebnegudinne.
Frøya, kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet på Sunnmøre, Norge.

Navn: Frøya, tvillingsøster av Frøy, barn av Njord

Hovedelement: Jord

Sekundærelement : Ild

Kraftdyr: katter

Magiske hjelpemidler : Brisingamen, falkeham, katteskinnshansker

Påkalles for : kjærlighet, seid

Frøyas bolig: Folkvang/Sessrumne

Frøyas oppgaver : å motta halvparten av de som dør i strid til gården sin FolkvangFrøyas runer:

  FE

 JARA


 

Frøya av John Bauer


Kjærlighets- og fruktbarhetsgudinne

Frøya er den store kjærlighetsgudinnen i norrøn mytologi. Som kjærlighetsgudinne er hun det norrøne aspekt av Venus og Afrodite. Frøya er av Vaneætt og fremmer fruktbarhet hos planter, dyr og mennesker. Men hun ble først og fremst dyrket som kjærlighetsgudinne. Dette gjenspeiles i myter, helte- og gudesagn fra norrøn tid .

Om Frøya skriver Snorre i Edda:

Salen hennes heter Sessrumne, den er stor og vakker. Når hun er ute på ferd, kjører hun med kattene sine og sitter i vogn. Hun er så nådig og god for folk å be til. Og av hennes navn kommer hedersnavnet for mektige menns koner, de som blir kalt “frue”. Hun liker godt mannsang (kjærlighetsdikt), og det bra å be til Frøya i elskovssaker.

Videre skriver Snorre i Edda:

Frøya er den fornemste (gudinne/åsynje) nest etter Frigg. Hun giftet seg med en mann som heter Od. Datter deres heter Noss, og hun er så vakker at etter henne blir alle slike ting som er vakre og kostbare, kalt “nosser”. 

Od dro sin vei langt bort, og Frøya gråter etter ham. Tårene hennes er det røde gull. Frøya har mange navn, og grunnen er at hun ga seg andre navn når hun dro omkring blant ukjente folkeslag for å lete etter Od. 

Hun heter Mardoll, Horn, Gevn, Syr. Frøya eide Brisingesmykket. Hun kalles også Vanadis.

 
 
Døds- og skjebnegudinne

Frøya har også andre sider: hun er døds- og skjebnegudinne:

Snorre skriver i Edda:

Frøya er den gjeveste av åsynjene. Hun bor på himmelen i en gård som heter Folkvang. Hvor hun rir til strid, der er halve valen hennes – den andre halve eier Odin.

Frøya og Odin deler valen av falne mellom seg. Det betyr at halvparten som dør i krig, kommer til Folkvang, Frøyas bolig. Navnet “Folkvang” betyr “kampfeltet” eller “det folkerike stedet”. Sessrumne er et annet navn på gården, og betyr “stedet med mange sitteplasser”.

Frøyas tilknytning til døden er som gudinne i Folkvang. I Egil Skallagrimssons saga sier Egils datter Tordis at hun som kvinne går til Frøya etter døden.

Frøyas virkeområder er omfattende: hun gir og tar liv, hun står for fruktbarhet og kjærlighet, død og skjebne gjennom sin evne til å se inn i fremtiden, forutsi folks skjebne, og utøve seid.

Frøya er av vaneætt, og seid er vanenes spesialitet, med ett unntak. Snorre sier at også Frigg, som er av åsaætt, kjenner menneskenes skjebne.

Seid har to primære siktemål :

Det ene er å vinne kunnskap om fremtiden – spådomsseid.
Det andre er trolldomsseid, som kan skade eller være til nytte for mennesker.
 
 
Freya hos dvergene


Den store gudinnen i Norden

Det er enighet om at Frøya er et aspekt av Frigg, eller som det iblant blir sagt: Frøya er Friggs (yngre)søster. De har store likheter: begge er knyttet til Odin, begge er gudinner for fruktbarhet, fødsel, død, liv og skjebne. Begge har likhetstrekk med andre store gudinner fra andre kulturer.

Den svenske professor i religionshistorie Britt-Mari Näsström har skrevet boken Frøya – Den Store gudinnen i Norden. Hun viser til egenskaper som er karakteristiske for at Frøya skal regnes som den store gudinnen:

Hun er selvstendig

Hun rår over skjebnen

Hun er knyttet til jorda, men kan også framstå som himmelgudinne

Hun er knyttet til månen, sjeldnere til sola

Hennes ambivalente karakter rommer både godt og vondt, noe som gjør at hun iblant blir splittet i to gudinner som fremstår som mor og datter eller to søstre.

Videre skriver Britt-Mari Näsström:

Når det gjelder den gammelskandinaviske religionen, er Frøya og Frigg blitt nevnt som de store gudinnene….Andre gudinner som Snorre nevner i sin Edda, er i virkeligheten bare andre navn på gudinnene Frøya og Frigg.


Kilder:
Snorre-Edda
Gro Steinsland: “Norrøn Religion”
Britt-Mari Näsström: “Den Store Gudinnen i Norden”


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden