Voluspå I

Voluspå – Volvens spådom Kopi fra Codex Regius,

et håndskrift datert til ca. år 1270. Disse to sidene viser til venstre de siste strofene fra Voluspå og til høyre de første strofene av Håvamål. Utstilling i Universitetsbiblioteket i Oslo.


 Snorre Sturlasson, tegning av Christian Krohg


Voluspå er det mest storslagne diktet i Den eldre Edda, og antas å stamme fra slutten av 900-tallet. Diktet ble bevart som helt dikt i to håndskrifter. Det ene håndskriftet, som omfattet 29 norrøne dikt, var i eie hos den islandske biskop Brynjòlfur Sveinsson i 1643. Han sendte håndskriftet til kong Frederik III i København og det fikk derfor navnet Codex Regius.

Moderne undersøkelser viser at håndskriftet Codex Regius er skrevet på Island i andre halvpart av 1200-tallet. Det andre håndskriftet med Voluspå ble skrevet i første halvdel av 1300-tallet og har fått navnet Hauks Bok etter islendingen Hauk Erlendsson (død 1334).


Manuskript, Codex Regius

Opprinnelsen er gåtefull. Det er ennå mange ubesvarte spørsmål ved Voluspå, både når det gjelder opprinnelse, kilder, innhold, påvirkning. Det er et gåtefullt dikt, men det har uten tvil sine røtter i norrøn tradisjon. Diktet ble til i en brytningstid mellom hedensk tid og kristendommens inntog i Norden.

Spørsmål har blitt stilt i hvilken grad kristendommen har påvirket Voluspå. Her er forskerne ganske uenige. Professor Gro Steinsland hevder at diktet står trygt i den norrøne tradisjon, selv om dikteren/dikterne åpenbart kjente til de kristne ideer.


 Kong Håkon den Gode og Ladejarlene

Professor Gro Steinsland er av den oppfatning at diktet kan være skapt i skaldediktningsmiljøet rundt Ladejarlene i Trøndelag. Under kristendommens innføring i Norge var Ladejarlene sterke motstandere og holdt på den norrøne tradisjonen svært lenge. De omga seg med islandske skalder, og professor Steinsland finner det ikke usannsynlig at Voluspå ble til nettopp i dette miljøet.


Kilder:

Voluspå,  
Gro Steinsland og Preben Meulengracht Sørensen

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 16:57

Så flott at museene kjøper skulpturene. Forstår at Odin er hentet fra Osebergskipet Hvor har du funnet modeller til de andre?

...
14.11 | 12:35

Hei
Jeg har laget tyve guder fra mytologien som er solgt i museene i flere land .

...
16.10 | 22:08

Hallo May. . Veldig fine, dine runer. Jeg fordyper meg for tiden i runenes geometri og synes dine runer er presise. Skulle gjerne ha utvekslet erfaringer. Mail?

...
08.10 | 15:06

Veldig interessant side. Hadde det vært mulig å fått en spesifikk kilde eller forklaring på hvilke runer som hører til de forskjellige grupper(målruner,etc..?)

...
Du liker denne siden