Tordenguden Tor


Tor
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet på Island.

Navn: Tor (norrøn), Thunor (engelsk) Donner (tysk)

Hovedelement: Ild

Sekundærelement: Jord

Kraftdyr: geite, okse

Magiske hjelpemidler: hammer, vogn, tordenbolter

Påkalles for: rik avling, solskinn og godt vær, styrkeTordenguden Tor


 

Tors runer:

 UR

 THURS

 REID

 SOLTrollet som grunner over hvor gammelt det er, Theodor Kittelsen
 
Tor var en av de viktigste og eldste gudene I den norrøne mytologi. Hans viktigste oppgave var å opprettholde verdensorden. Derfor bekjemper han jotnene og andre kaosmakter.

Han er en beskytter av både Åsgard og Midtgard. Han forsvarer med andre ord både guder og mennesker. Slik har han mange likhetstrekk med den indiske guden Indra. Religionsforskeren Dumèzil mener Tor er en utvikling fra en gammel indoeuropeisk guddom.
Troll på vei til gilde i trollslottet, Theodor Kittelsen  

Tor er kjent for sitt heftige temperament, hammeren sitter løst, og han er rask til å gripe til våpen. Han kjemper mot jotner og inntrengere fra Jotunheimen, selv om han hadde godt forhold til jotnekvinner.  Men krigsgud var han ikke. Det var Odins område. I romersk-germanske kilder ble Tor identifisert med Jupiter, eller Herkules.Hulemaleri fra istiden, Altamira, Spania


Det finnes utallige myter med Tor som hovedperson i den norrøne mytologi, den ene morsommere enn den andre. Sjelden finner vi så mye humor, latter og ironi som i historiene om Tors mange eventyr.

Professor Gro Steinsland hevder at det som i flere myter gjør Tor til latter, er vikingetidens mannsideal som krevde styrke og handling, mot, ære og hevn. Hun sier også videre at humor hører sammen med en gudsoppfatning som lar gudenes makt være begrenset.Tors Hammer


Tordengud og fruktbarhetsgud


  Tor er tordenguden – den sterkeste av gudene. Tors islandske navn Þórr betyr torden. Når Tors vogn ruller over himmelen, høres tor-dønn, torden. Bukkene som trekker Tors vogn, heter Tanngrisne og Tanngnost, som betyr «den som har mellomrom mellom tennene» og den som gnisser tenner».

Han er også fruktbarhetsgud som sikrer bøndene god avling. Tor har mange navn: Ving-Tor, Lorride og Einride.

 Hammeren hans heter Mjølnir, og den har dvergene smidd. Mjølnir har den egenskapen at den alltid treffer målet, og vender tilbake til eieren etterpå. Tors hammer ble brukt både som amulett og identitetsmerke, et motsvar til skikken å bære kristent kors i tidlig kristen tid


 Tor var s ønn av Odin og Fjordgyn. Tor hadde to sønner Magne og Mode. Konen Siv var kjent for sitt vakre gullhår. Tor var den av gudene som er mest populær og den som ble mest dyrket. Tor hersket over luft, torden, lyn, vind, regn og vegetasjon – og han var derfor også fruktbarhetens gud. 
Kilder:
 
Eddadikt – oversatt av Ludvig Holm Olsen, J.W. Cappelens Forlag

Voluspå – oversatt og kommentert av Gro Steinsland og Preben Meulengracht Sørensen, Pax Forlag

Snorre-Edda av Snorre Sturlason, Gudrun Publishing

Norrøne Gude- og Heltesagn av P.A. Munch, revidert av Jørgen Haavardsholm, Universitetsforlaget

Norrøn religion – Myter, riter, samfunn av Gro Steinsland

I begynnelsen var Futhark – Norske runer og runeinnskrifter av Terje Spurkland

Northern Mysteries and Magick av Freya Aswynn, Llewellyn Publications 2002

Frøya – Den Store gudinnen i Norden. Britt-Mari NäsströmSkriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Pål Osjord | Svar 21.03.2017 22.25

Det som oppgis som et hulemaleri fra Spania under guden Tor, er en helleristning fra Tanum i Sverige.

Bee | Svar 08.11.2014 07.15

Nye funn bekrefter at Tors hammer ser mer ut som en hammer. Jeg har et maleri hvor hammeren ser svært annerledes ut og mer som et kors/spedbarn opp ned..

May | Svar 22.10.2014 16.49

Torshammeren har flere former, og ikke en av dem er den "riktige". Skulpturen på bildet er kopi av arkeologisk funn, tidfestes rundt 900 . Gammel modell.

Bee | Svar 21.10.2014 17.40

Hvorfor ser Tors hammer annerledes ut ellers? Er dette altså den orginale hammeren? Jeg leser andre steder at Tor hadde tre vertøy. Jernhansken, hammer og belte

May | Svar 21.10.2014 14.06

Tor holder Torshammeren i hånden, en islandsk variant av Torshammeren som kan minne om kors, hvilket viser kristendommens tidlige innflytelse på den norrøne tro

Bee | Svar 20.10.2014 03.56

Hva er det Tor holder i hendene på den figuren som er omtalt her? Det ligner verken på hammeren, hansken eller beltet.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 16:57

Så flott at museene kjøper skulpturene. Forstår at Odin er hentet fra Osebergskipet Hvor har du funnet modeller til de andre?

...
14.11 | 12:35

Hei
Jeg har laget tyve guder fra mytologien som er solgt i museene i flere land .

...
16.10 | 22:08

Hallo May. . Veldig fine, dine runer. Jeg fordyper meg for tiden i runenes geometri og synes dine runer er presise. Skulle gjerne ha utvekslet erfaringer. Mail?

...
08.10 | 15:06

Veldig interessant side. Hadde det vært mulig å fått en spesifikk kilde eller forklaring på hvilke runer som hører til de forskjellige grupper(målruner,etc..?)

...
Du liker denne siden