Forside

 

NORRØNE GUDER OG GUDINNER 1

 


Odin

 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Gamlebyen, Oslo.

Odin var den største og viktigste guden i norrøn mytologi. Han var skapergud, visdomsgud, diktergud, magiker og sjaman, dødsgud, krigsgud, velgjører og skrekkens gud, herskerens gud, og den maskerte guden. 

Snorre-Edda skriver at Odins kone er Frigg. Han har to brødre, Vile og Ve. Foruten Tor og Balder har han sønnene Hod (Balders blinde bror), Vidar (med jotunkvinnen Grid) og Våle (med russerkongens datter Rind). Odin er sønn av Bor og jotunkvinnen Bestla. Bor var det første skapende vesen på jord. 


 

 
 Frigg
 
 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, ukjent funnsted.

Ifølge Snorre-Edda er Frigg den fremste av alle gudinnene - kjærlighetsgudinne og kvinnenes største beskytter. Hun er beskytter for ekteskap og barnefødsler. Frigg er Odins kone, mor til Balder og dronning i Åsgård, samt åsynjenes fremste gudinne, datter av Fjordgyn (jord). 

Frigg gir hjelp og trøst til kvinner i arbeid. Hun kan se inn i fremtiden og kjenner skjebnen til alle mennesker og guder, men hun deler ikke disse kunnskapene med noen. Frigg er ofte avbildet med en håndtein som brukes til spinning. Frigg spinner tråder av råmateriale, prima materia. Disse trådene brukes av nornene til å veve menneskenes livsskjebne. 


  
 
Tor 

 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet på Island. 

Tor er tordenguden – den sterkeste av gudene, skriver Snorre-Edda. Sønn til Odin og Fjordgyn. Tor har to sønner Magne og Mode. Konen Siv er kjent for sitt vakre gullhår. Tor er den av gudene som var mest populær og den som ble mest dyrket. Han beskytter mot alt ondt. Tor hersker over luft, torden, lyn, vind, regn og vegetasjon – og han er derfor også fruktbarhetens gud.
 
 
 
Frøya
 
 
 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet Sunnmøre, Norge. 

Frøya er den store kjærlighetsgudinnen i norrøn mytologi. Som kjærlighetsgudinne er hun det norrøne aspekt av Venus og Afrodite. Frøya er av vaneætt og fremmer fruktbarhet hos planter, dyr og mennesker. Men hun ble først og fremst dyrket som kjærlighetsgudinne. Dette gjenspeiles i myter, helte- og gudesagn fra norrøn tid. 

Hun er tvillingsøster til Frøy og datter av Njord. Frøya er den mest populære av alle gudinner, og den som lengst ble dyrket i Norden. Som vanegudinne har Frøya innført seiden hos æsene, og hun har lært Odin kunsten å seide. Hun regnes for å være den fremste valkyrie som mottar halvparten av de som faller i kamp. Disse bringer hun til sin hall Sissrumne i Folkvang. Odin tar resten.


  
 
Frøy 
 
 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Sverige. 

Frøy er den fremste fruktbarhetsguden, ifølge Snorre-Edda. Hans kraft og potens gir liv til alle vekster og rår over menneskers velstand og suksess. 

Han er den lyse himmelens og solens gud som hersker over alvene, regn og solskinn. Frøy blir dyrket for å sikre god årsvekst, fred, vellyst og et godt liv for budskapen. Frøy gifter seg med Gerd – en strålende vakker jotunmøy. Frøy bor i Alfheim. 
 
 Heimdall 
 
 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet på Osebergskipet. 

Snorre-Edda skriver at Heimdall er guden som vokter broen som leder til Åsgård. Han ser og hører bedre enn alle andre guder. Han våker hele tiden over verden og han kan se 100 mil natt eller dag. Han har så skarp hørsel at han kan høre gresset gro og ullen vokse på sauen. Han sover aldri. 

Hans hovedoppgave er å varsle når fienden angriper ved å blåse i Gjallarhorn som kan høres overalt i alle de ni verdener. Ild, sol, himmel og lys er forbundet med Heimdal, den hvite guden. 


 
 
 Njord 
 
 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, ukjent funnsted. 

Njord er hersker over hav og vind, ifølge Snorre-Edda. Han kan stille storm, slukke brann og gi fiskelykke. Han er meget rik og kan gi jord og eiendeler i overflod. Han bestemmer derfor også folks velstand. Fiskere, sjøfolk og handelsmenn påkaller ham. 

Njord er den eldste av vanegudene – født på Vanaheim,  halvbror til Frigg, gift med Skade etter en feiltagelse. Far til Frøy og Frøya. Njord er i nær slekt med fruktbarhetsgundinnen Nertshus.


 
 
Balder 

 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet på Orknøyene. 

Balder er kjærlighets- og lysguden.  Han er lys, strålende og vakker og er den som er mest elsket av alle guder. Han er kjent for sin vennlighet, veltalenhet og klokskap. Sønn til Odin og Frigg. Gift med Nanna, gudinne for glede. Sammen har de sønnen Forsete, gud for lov og orden. Han stiller all strid. 

Balder hersker over runene – som er risset inn på tungen hans. Balder opplever en tragisk død ved at den blinde guden Hod, Balders bror, dreper han ved en pil av misteltein etter å ha blitt lurt av Loke. Dette var den største ulykken som rammet æser og mennesker.


 
 
 
Idun 

 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, ukjent funnsted. 

Idun er ungdoms- og fruktbarhetsgudinne, gift med Brage – skaldenes gud. Hun er ansvarlig for å vokte de gylne eplene som gudene spiser for å oppnå evig ungdom. Eplene oppbevares i en kurv. 

Jotnen Tjafse tvang Loke til å stjele Idunn og de gylne eplene. Da eplene ble stjålet mistet gudene sin manndomskraft og ungdom og håret deres ble hvitt. Gudene ble rasende på Loke og truet ham på livet. Loke fløy til jotnenes land i Frøyas falkeham, forvandlet Idunn til en nøtt og brakte henne tilbake til Åsgård. Idunn er også en kjærlighetens gudinne.


 
 
 
Uller

 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Nidaros, Trondheim. 

Uller er vinterens og jaktens gud. Han er en stor skiløper, jeger og kriger som lever i Ydaler. Den kraftige buen hans er laget av barlind, en tresort som på norrønt kalles Yr. Han har også et sterkt skjold og krigerne påkaller ofte Uller for å beskytte seg mot fiendens våpen. Skjoldet kan også besknyttes som en båt. 

Uller er stesønn av Tor og sønn av Siv og har flere fellestrekk med skigudinnen Skade. Uller betyr glans eller herlighet og navnet bærer preg av at han har vært en betydelig  himmelgud, en av de aller fremste i Åsgård. Krigs- og rettferdighetsguden Tyr, den tapreste og modigste av gudene, overtok etter hvert Ullers posisjon. 
 
Skade 

 
Kopi av arkeologisk funn av utskåret trefigur, funnet i Trondheim. 

Skade er ski- og jaktgudinne. Konen til Njord. Hennes far jotnen Tjafse ble drept av gudene. Som et forlik tilbød gudene Skade å gifte seg med en av gudene, men da hun skulle velge ektemann blant gudene, hun fikk kun se gudenes føtter. Hun trodde hun hadde valgt den vakre Balder, men føttene tilhørte guden Njord. 

De kunne ikke enes om hvor de skulle bo; Njord ville bo ved havet, men Skade følte seg hjemme blant fjell og skoger. Skade tar seg lett frem på ski og jakter med pil og bue på dyrene i fjellet. Hun kalles skidronningen og bueskytternes gudinne. Skade blir sett på som en rettferdighetsgudinne. Hennes slektskap med jaktgudinnen Artemis er påfallende.

Foto: 


May
 

Kilder:  


Eddadikt – oversatt av Ludvig Holm Olsen, J.W. Cappelens Forlag

Voluspå – oversatt og kommentert av Gro Steinsland og Preben Meulengracht Sørensen, Pax Forlag.
Snorre-Edda av Snorre Sturlason, Gudrun Publishing.
Norrøne Gude- og Heltesagn av P.A. Munch, revidert av Jørgen Haavardsholm, Universitetsforlaget.
Norrøn religion – Myter, riter, samfunn av Gro Steinsland.
I begynnelsen var Futhark – Norske runer og runeinnskrifter av Terje Spurkland.
Northern Mysteries and Magick av Freya Aswynn, Llewellyn Publications 2002.
Frøya – Den Store gudinnen i Norden. Britt-Mari Näsström 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Alexandra | Svar 30.06.2019 13.29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.06 | 13:29

Hei!
I really lile your blog. I just must ask where you have found all the figures of the gods? I have some of them but some are still missing. Mvh

...
12.06 | 11:52

bra info :)

...
12.06 | 11:51
Runenes historie har mottatt 2
10.06 | 09:22
Odin har mottatt 6
Du liker denne siden